Skip to content Skip to footer

Transfăgărășanul – drumul dintre nori

Transfăgărășanul – drumul dintre nori

Transfăgărășanul, cunoscut și sub numele de DN7C, este o șosea montană asfaltată care traversează secțiunea sudică a Munților Carpați din România. Acest drum spectaculos leagă Muntenia de Transilvania, străbătând Munții Făgăraș, cei mai înalți din țară. Haide să explorăm această capodoperă rutieră și să descoperim secretele sale!

1. Scurt istoric

Transfăgărășanul a fost construit în perioada 1970–1974 și are o lungime totală de aproximativ 151 km. Inițial, acest drum a fost creat în scopuri militare, pentru a asigura o legătură rapidă între regiunile Muntenia și Transilvania. Cu timpul, însă, a devenit o atracție turistică deosebită.

2. Date despre lungime și altitudine

Transfăgărășanul începe în comuna Bascov, județul Argeș, lângă orașul Pitești, și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara.

Drumul ajunge în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea, la altitudinea de 2042 m. Astfel, Transfăgărășanul se situează pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după Transalpina (DN67C) din Munții Parâng, care urcă până la 2145 m.

3. Localizarea geografică

Transfăgărășanul străbate Munții Făgăraș, oferind priveliști impresionante ale văilor, lacurilor și cascadelelor.

De la barajul Vidraru până la Cârțișoara, drumul traversează un teren montan la altitudini mari, oferind o experiență unică.

4. Cum ajungi pe Transfăgărășan

Pentru a ajunge pe Transfăgărășan, poți porni din comuna Bascov sau din orașul Curtea de Argeș.

Drumul este bine semnalizat și te va purta prin peisaje deosebite. Nu uita să oprești la hidrocentrala Vidraru și să admiri barajul Vidraru, care leagă Munții Pleașa și Vidraru.

5. Legende și curiozități

Transfăgărășanul ascunde multe legende și povești. Una dintre cele mai cunoscute este legenda lui Vlad Țepeș, care ar fi trecut pe aici în timpul luptelor sale.

De asemenea, drumul este faimos pentru cele trei tuneluri scurte și pentru cascadă Bâlea, cea mai mare cascadă în trepte din România.

Dacă ești pasionat de aventură și peisaje spectaculoase, Transfăgărășanul este destinatia perfectă.

Așteaptă-te la serpentine, tuneluri și panorame de neuitat. Așadar, pornește într-o călătorie pe acest drum fascinant și lasă-te cucerit de frumusețea Carpaților.

Leave a comment